Przepis na to spaghetti dostałam od koleżanki dawno temu i od tamtej pory jest to moja ulubiona wersja tego dania.
Co będzie nam potrzebne:
- czerwona cebula
- 4 średnie pomidory, (zwykle zastępuję je tymi z puszki i świetnie się w tym przepisie sprawdzają)
- pół kostki sera feta
- małe opakowanie oliwek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz cytrynowy
- bazylia (świeża lub suszona)
- opakowanie makaronu spaghetti
Wykonanie:
Cebulę kroimy w krążki, a pomidory i ser feta w kostkę, oliwki można zostawić w całości.
Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej posoloną cebulę. Smażymy, aż będzie miękka i pilnujemy żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już gotowa wrzucamy pomidory razem z sosem (jeśli były z puszki), podgrzewamy chwilę, dodajemy oliwki i ser feta.
Doprawiamy solą (oszczędnie bo ser feta jest słony), pieprzem cytrynowym i bazylią. Ugotowany al dente makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!!!